Alcon® OPTI-FREE®

Contactlenzen en ouder worden

Wanneer we ouder worden, zijn veranderingen onvermijdelijk. Op rimpels en grijze haren bent u waarschijnlijk wel voorbereid, maar ouder worden heeft ook invloed op uw ogen en het dragen van contactlenzen. Ook als u altijd een goed gezichtsvermogen hebt gehad, neemt wanneer u de veertig bent gepasseerd de kans toe dat uw ogen achteruit gaan.

De bekendste leeftijdgerelateerde oogafwijking is presbyopie oftewel ouderdomsverziendheid. Hierdoor kunt u voorwerpen moeilijker van dichtbij scherpstellen. Kleine lettertjes zijn moeilijker te lezen en u krijgt moeite om kleine details te zien. En hoewel u zich waarschijnlijk wel een tijdje kunt redden met een leesbril, zult u uiteindelijk toch een bezoek moeten brengen aan de opticien. En ook hiervoor geldt: hoe eerder, hoe beter.

Hoe contactlenzen u kunnen helpen

Mogelijk is dit de eerste keer dat uw ogen moeten worden gecorrigeerd. Misschien draagt u al contactlenzen en moet alleen de sterkte worden aangepast. Contactlenzen kunnen hoe dan ook helpen bij allerlei verschillende oogaandoeningen, waaronder ouderdomsverziendheid. Ook wanneer u bifocale lenzen nodig hebt, kunnen contactlenzen een oplossing bieden. (Klik hier voor meer informatie over AIR OPTIX AQUA MULTIFOCAL leeslenzen.)

Contactlenzen zijn gewoonlijk op elke leeftijd veilig voor uw ogen. Maar als u op latere leeftijd besluit contactlenzen te gaan gebruiken, is het belangrijk om uw ogen regelmatig te laten controleren. In de eerste plaats omdat de sterkte waarschijnlijk vaker zal veranderen naarmate u ouder wordt en u dus moet laten controleren of de contactlenzen nog correct zijn. Ook is het van belang regelmatig te laten controleren op oogafwijkingen, aangezien deze ook vaker kunnen optreden naarmate u ouder wordt.

Wat u kunt doen

Goede eetgewoonten zijn van groot belang voor uw algehele gezondheid, maar wist u dat uw eetgewoonten ook een rol spelen bij de bevordering van de gezondheid van uw ogen? Voedsel dat rijk is aan anti-oxidanten, zoals fruit en groenten, zou deel uit moeten maken van ons voedingspatroon. Toch blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking niet elke dag de dagelijkse hoeveelheid (2 ons groenten en 2 stuks fruit) eet. Daarnaast wordt de behoefte aan anti-oxidanten groter naarmate men ouder wordt. Voedingssuplementen zoals ICAPS®R met onder andere luteïne, zeaxanthine en omega-3 vetzuren kunnen helpen de benodigde hoeveelheid voedingstoffen binnen te krijgen.

Droge ogen

Hoewel er veel leeftijdgerelateerde oogaandoeningen zijn, zoals glaucoom, staar en maculadegeneratie, is één aandoening vooral van belang voor contactlensdragers, namelijk droge ogen.

Als we ouder worden, produceren onze ogen minder traanvocht of het traanvocht droogt sneller op dan wenselijk is. Zonder het traanvocht en de bescherming daarvan, kunnen in onze ogen schurende, onprettige droge plekjes ontstaan. Dat zijn de symptomen van droge ogen. Droge ogen kunnen worden verergerd door een aantal zaken, zoals hormonen (daarom lijden vooral vrouwen in de overgang aan dit syndroom), bepaalde medicijnen en het klimaat.

Contactlenzen kunnen dit probleem zelfs versterken, aangezien ze een deel van het vocht in uw ogen verbruiken. Droge ogen maken het dragen van contactlenzen minder comfortabel, maar u kunt hier wel wat tegen doen.

Met een alles-in-één-oplossing als OPTI-FREE® PureMoist® kunnen uw lenzen het oogvocht tot op zekere hoogte vasthouden. De meest gebruikelijke behandeling van droge ogen zijn echter kunstmatige oogdruppels.

Alcon verkoopt SYSTANE® hydraterende oogdruppels, die tijdelijk verlichting bieden voor de symptomen van droge ogen. Wanneer u SYSTANE® hydraterende oogdruppels gebruikt voordat u uw contactlenzen indoet en nadat u ze hebt uitgedaan, kunt u de lenzen langer en comfortabeler dragen.

OPTI-FREE® PureMoist® Multi-Purpose Disinfecting Solution

OPTI-FREE® PureMoist®

Contactlensvloeistof die reinigt, desinfecteert en 16 uur lang hydrateert.

Alcon
Missie voor een levenslange oogverzorging.